Vijftigplussers, de nieuwe dertigers

Maken vijftigplussers nog kans op een nieuwe baan? En wat kan de oudere werknemer zelf doen? Tijdens de boardroomsessie discussieerden hr-managers, ondernemers en andere deskundigen over de inzetbaarheid van werkloze ouderen op de arbeidsmarkt.

Wie kent ze niet? Sombere verhalen over vijftigplussers die geen baan meer kunnen vinden na hun ontslag. Mensen met een schat aan ervaring die honderden brieven schrijven en nergens überhaupt maar voor een gesprek worden uitgenodigd. Of ouderen die hun huis moeten verkopen omdat ze ver terugvallen in salaris of zelfs in de schuldhulpverlening terechtkomen.

start-people-werkverkenners-50plus-boardroom-sessies

De zesde Werkverkenners-boardroomsessie stond in het teken van vijftigplussers op de arbeidsmarkt (Foto: Sander Nieuwenhuys)

Verhoogde pensioenleeftijd

Natuurlijk is er ook een groot percentage vijftigplussers dat of gewoon aan het werk blijft of wel een andere baan vindt. Maar dat er problemen zijn voor sommige werkzoekenden boven de vijftig, erkent iedereen hier vandaag aan tafel. Werkloosheidstatistieken tonen eveneens aan dat deze groep oververtegenwoordigd is.

De achterliggende redenen worden geschetst door een aanwezige hoofdeconoom van een grootbank. Zo is de pensioenleeftijd verhoogd en zullen de vijftigers van nu allemaal langer door moeten werken dan ze hadden verwacht. De vergrijzing zorgt bovendien voor een groter cohort aan ouderen op de arbeidsmarkt.

Bekijk de video-impressie van de boardroomsessie

Een impressie van de discussie over de inzetbaarheid van werkloze ouderen op de arbeidsmarkt.

Digitale vaardigheden

Beroepen verdwijnen en grote, logge ondernemingen die niet mee veranderen krijgen het steeds moeilijker, met alle reorganisaties en ontslagen van dien. Nederland wordt volgens haar behoorlijk geraakt door de digitalisering.

Grote vraag is of én hoe snel oudere werknemers met een heel eenzijdige werkervaring – bijvoorbeeld dertig jaar bij V&D achter de stropdassen en hemden – nog nieuwe (digitale) vaardigheden kunnen aanleren. Dat wordt het komende decennium een omvangrijk sociaaleconomisch probleem als er niks gebeurt, beamen ook anderen aan tafel.

Lees verder

Het hele artikel lees je verder op fd.nl. Het artikel gaat onder andere nog in op inzetbaarheidsprogramma's, de taak van de werkgevers en sollicitatietrainingen.