branche-logistiek-header
  • Baankeuze
3 minuten leestijd

Carrièreswitch spannend? Zo pak je het aan!

25 jaar of langer bij een bedrijf werken? Er zijn zeker nog mensen die dat aantal halen bij dezelfde werkgever. Toch wisselen we steeds vaker en sneller van organisatie en baan en zijn carrières steeds meer kleurrijke lappendekens van diverse bedrijven en beroepen.

Een carrièreswitch komt dan ook vaak voor. Volgens de recentste cijfers van het CBS stapten in 2020 liefst 747.000 over naar een andere beroepsklasse, bijvoorbeeld van het onderwijs naar de zorg, of van de horeca naar de financiële dienstverlening. Tel daarbij op de ruim 318.000 mensen die ín dezelfde beroepsklasse een andere werkgever vonden en we kunnen stellen dat een baanwissel geen uitzondering is.

Een carrièreswitch is niet zo eenvoudig

Maar die cijfers maken het er niet per se makkelijker op als je zelf twijfelt of je nog wel op de goede plek zit. Denk jij aan een carrièreswitch? Ben jij op zoek naar iets anders dan wat je nu doet? Start People geeft je 5 tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.


1. Stel jezelf de vraag waarom je iets anders wilt

Je wilt het fijn hebben op je werk. Voelen dat je er op je plek zit, gewaardeerd worden én je wilt energie krijgen van je werk. Nog even los van tal van rationele redenen om een carrièreswitch te maken – verhuizen, meer salaris, etc. – speelt je gevoel een heel belangrijke rol. Zit je nog wel op de juiste plek? Welke dromen heb je nog? Stel jezelf de vraag waarom je zou blijven bij je huidige beroep en waarom je iets anders wilt. Of wat je wilt veranderen in je carrière.

Bekijk ook:  Hoe kies ik de baan die bij mij past?

2. Breng in kaart wat je eigenschappen zijn…

Als je de antwoorden op bovenstaande vragen en je droomideeën op papier zet, ontstaat al een beeld van wie je bent. Maar wie je bent draait niet alleen om wat je wilt, maar ook om je zogenoemde soft skills. Die zeggen niet zozeer iets over wat je hebt geleerd tijdens je werk, maar meer over zaken als samenwerken, luisteren, je creativiteit en originaliteit, je sociale intelligentie, etc. Ontdek wat jouw ‘zachte vaardigheden’ zijn en leg ze naast functie-eisen van beroepen waar jij interesse in hebt om te zien of ze matchen.


3. …en vervolgens wat je geleerd hebt in vorige banen

De vaardigheden die je hebt geleerd tijdens je eerdere banen en opleidingen worden ook wel hard skills genoemd. Die zijn meetbaar en functioneel, gericht op de inhoud van je functie(s). Loop eens langs je cv en zie wat er aan hard skills op staan. Vul dit lijstje vervolgens aan door na te gaan wat je aan (bij)banen hebt gehad en wat je daar deed en leerde.


4. Beantwoord de vraag waar je echt gelukkig van wordt

En als je nu eens kijkt naar waar je echt gelukkig van wordt. Ook dat brengt je dichterbij je nieuwe baan. Wat zijn je hobby’s en je interesses? Wat doe je in je vrije tijd? Ben je bijvoorbeeld al enkele jaren trainer van een voetbalteam en krijg je daar nog altijd veel energie van? Onderzoek alles wat jou naast je werk bezighoudt en zet op een rij wat je daarin belangrijk vindt. De vaardigheden die je op doet in je hobby’s kunnen zomaar van pas komen in een nieuwe baan.

Bekijk ook: Alle vacatures van Start People

5. Maak de stap met een goede voorbereiding

Zo. Dat is een portie zelfstudie. Maar weet dat een goede voorbereiding het halve werk is. Als je de tijd neemt om het bovenstaande op een rij te zetten en de belangrijkste vragen over jezelf en het vervolg van je carrière te beantwoorden, vergroot je de kans op een succesvolle carrièreswitch.

En onthoud, best veel Nederlanders denken erover na om het roer om te gooien, nemen uiteindelijk de stap en komen op de juiste plek terecht. Dus ook jij kan die overstap maken.

Wil je na het lezen van dit blog met een van de Start People-experts sparren over de volgende stap in jouw carrière? Neem dan contact met ons op. Voor sommige profielen werken we met een online Talentscan. Die geeft inzicht in jouw talenten, uitdagingen, drijfveren, competenties, gewenste werkgebieden en meer. De uitkomst geeft je waardevolle input voor een carrière switch.

Deel dit artikel