• Artikel
2 minuten leestijd

Medewerkers flexibel inzetbaar houden

Door vergrijzing, digitalisering en robotisering is het belangrijker dan ooit om uw medewerkers flexibel inzetbaar te houden. Dat is voor een deel hun eigen verantwoordelijkheid, maar breed inzetbaar personeel levert u óók voordelen op. Met flexibele medewerkers bent u namelijk voorbereid op de kansen en uitdagingen van de toekomst. Bovendien zorgt het ervoor dat uw personeel gemotiveerd en betrokken blijft. Kortom: het is belangrijk dat uw organisatie werk maakt van ‘duurzame inzetbaarheid’ en ‘employability’.

Laten we bij het begin beginnen: employability begint al bij het aannemen van een nieuwe werknemer. Is het mogelijk dat de functie op korte of middellange tijd verandert? Breng dit alvast in kaart samen met de competenties die te zijner tijd bij de vernieuwde functie zullen horen.

Investeer in kennis en kwaliteitAls u in kaart heeft gebracht (voor zover dat mogelijk is) met welke ontwikkelingen en veranderingen uw bedrijf in de toekomst te maken krijgt, kunt u een opleidingsplan opstellen. Zijn uw mensen klaar voor de nieuwe markten waar u zich op gaat richten? Kunnen zij werken met de nieuwe machines? Weten zij genoeg van Scrum en Agile om met deze methodes te werken?

Wisselen van functieZijn er mensen binnen uw organisatie die al lang hetzelfde werk doen? Laat hen eens van functie of taak wisselen. Dat zorgt ervoor dat u flexibel inzetbaar personeel heeft. Maar leg uit dat dit óók voor hen leerzaam en waardevol is: zij kunnen zich weer eens op een andere manier ontwikkelen.

Gezondheid van medewerkersMedewerkers flexibel inzetbaar houden betekent ook er aandacht naar de gezondheid van uw medewerkers moet gaan. Een gezonde werkomgeving zorgt er onder andere voor dat zij zo lang mogelijk optimaal kunnen presteren. Zorg dus dat er ruimte is voor maatwerkafspraken.

Benieuwd wat Start People doet op het gebied van duurzame inzetbaarheid?
Wat voor competenties hebt u nodig om succesvol te blijven? Hoe voorkomt u ontslagen en stimuleert u medewerkers om te blijven leren? Samen met Restart vertaalt u deze vraagstukken in een duidelijke strategie, een helder beleid en effectieve maatregelen.

 

Deel dit artikel