Man met forklift in opslag aan het werk
 • Blog
3 minuten leestijd

Hoe lees ik mijn loonstrook? Voorbeeld en uitleg

Heb je je ooit afgevraagd wat al die cijfers en afkortingen op je loonstrook betekenen? Je bent niet de enige! In deze blog leer je over de belangrijkste onderdelen van jouw loonstrook, zodat je precies weet waar je naar kijkt en waar je recht op hebt.
Hoera! Jij hebt jouw loonstrook ontvangen.

Loonstroken kunnen soms verwarrend lijken, maar ze zijn eigenlijk een waardevol hulpmiddel om inzicht te krijgen in je salaris en de inhoudingen die worden gedaan. Hier staat belangrijke informatie die je inzicht geeft over jouw salaris. Lees verder en kom erachter welke informatie belangrijk is voor jouw salaris. 

Inhoud van de blog

1. Wat houdt een loonstrook in?

Op je loonstrook vind je een gedetailleerd overzicht van je inkomsten en aftrekposten voor een specifieke loonperiode. Dit document wordt meestal maandelijks verstrekt door je werkgever en biedt belangrijke informatie over je salaris, belastingen, toeslagen en eventuele andere vergoedingen.

2. Bruto- en nettosalaris

Het eerste waar je naar kijkt, is natuurlijk het bedrag dat je daadwerkelijk op je bankrekening ontvangt. Het brutosalaris is het totale bedrag dat je hebt verdiend voordat er belastingen en andere inhoudingen zijn toegepast. Het nettosalaris is het bedrag dat overblijft na aftrek van deze belastingen en premies. Het nettosalaris is wat je uiteindelijk op je bankrekening gestort krijgt.

3. Basisinformatie op je loonstrook

Op jouw loonstrook zullen een aantal termen altijd terugkomen. Denk aan loonheffing en loonheffingskorting, diverse verzekeringen, reiskostenvergoeding, vakantiegeld en vakantie-uren en bijzonder tarief. Wij leggen een aantal van deze begrippen hieronder uit.

4. Benamingen en afkortingen

4.1. Loonheffing

Loonheffing (LH) is het bedrag dat je betaalt aan inkomstenbelasting, premies voor volksverzekeringen en werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Loonheffingskorting (LHK) is een korting op de belasting, waardoor je minder belasting betaalt.

4.2. Verzekeringen

Zorgverzekeringswet (ZVW)  

De Zorgverzekeringswet (ZVW) zorgt ervoor dat iedereen in Nederland verplicht een zorgverzekering moet hebben om medische kosten te dekken, zoals doktersbezoeken en ziekenhuisopnames.

Werkloosheidswet (WW)

De Werkloosheidswet (WW) is een regeling waarmee mensen die hun baan verliezen tijdelijk geld krijgen om in hun levensonderhoud te voorzien totdat ze een nieuwe baan vinden.

Ziektewet (ZW)

De Ziektewet (ZW) is er voor mensen die tijdelijk niet kunnen werken door ziekte. Ze krijgen dan een uitkering om hun inkomen te behouden tijdens hun ziekteperiode.

Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)

De Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) is er voor mensen die langdurig ziek of arbeidsongeschikt zijn en niet meer kunnen werken. Ze kunnen aanspraak maken op een uitkering om in hun levensonderhoud te voorzien.

Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA)

De Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) is een verzekering voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en deels kunnen werken. Ze krijgen een uitkering om hun inkomen aan te vullen als ze niet volledig kunnen werken.

4.3. Vergoedingen en toeslagen

Reiskostenvergoeding (RKV) zijn de kosten die door jouw werkgever worden vergoed voor de reis naar je werk. Vakantiegeld (VTG) is de toeslag om de kosten van een vakantie te dekken. Deze wordt meestal uitgekeerd in mei, of in sommige gevallen maandelijks.

5. Belangrijke informatie als flexkracht

Als je je loonstrook voor het eerst bekijkt, zie je enkele belangrijke gegevens bovenaan staan. Dit omvat meestal je naam, het bedrijf waarvoor je werkt, de loonperiode en je personeelsnummer. Controleer altijd of deze gegevens correct zijn om verwarring te voorkomen. Wij leggen een aantal van deze gegevens hieronder uit.

Salarisspecificatie voorbeeld Start People

Nr.OmschrijvingInformatie
6UurloonHet bruto uurloon dat met jou is overeengekomen.
12Fase (code)De fase waarin je werkzaam bent.
13Onbepaalde tijdBetreft het een arbeidsovereenkomst ja of nee.
14OproepovereenkomstBetreft het een oproepovereenkomst ja of nee.
15ArbeidsomvangHet aantal uur per periode.

Heb je meer vragen over jouw loonstrook? Vraag bij jouw werkgever om toelichting. Ben je werkzaam via ons? Bij Start People staan wij voor jou klaar om je op weg te helpen jouw financiën te begrijpen. Maak contact met jouw intercedent en stel je vragen gerust.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

 • Dame aan het werk op kantoor met een lach aan de administratie
  Blog

  Slim solliciteren met ChatGPT: Zo maak je een top-cv!

  Lees meer
 • Man aan het werk via Start People.
  Blog

  5 tips om op te vallen als uitzendkracht

  Lees meer
 • Man aan het werk voor Start People met clipbord
  Blog

  Wat houdt het in om uitzendkracht te zijn?

  Lees meer