woonbegeleidster aan het werk met cliënt
  • Blog
5 minuten leestijd

Werken als woonbegeleider, past dat bij mij?

Ben jij zorgzaam, communicatief sterk en streef je naar persoonlijke groei? Dan is werken als woonbegeleider misschien wel echt wat voor jou! Als woonbegeleider kan je namelijk binnen verschillende werkplekken aan de slag, om mensen te begeleiden in hun dagelijkse leven. Maar welke taken horen daar precies bij? En hoe word je eigenlijk een woonbegeleider? Je leest het hier!

 Inhoud van de blog

Wat is een woonbegeleider?

De naam van de functie zegt het al: een woonbegeleider helpt mensen die niet (langer) zelfstandig kunnen leven. Er zijn grote verschillen tussen de verschillende soorten woonbegeleiders, maar ze dragen allemaal actief bij om de dagelijkse taken van de bewoners wat makkelijker te maken.

Woonbegeleiders komen dan ook in allerlei soorten en maten. Zo kan je denken aan activiteitenbegeleiders, pedagogisch medewerkers of ambulant begeleiders. En deze kunnen op hun beurt werken in de ouderenzorg, met gehandicapten of met kinderen met gedragsproblemen. Maar ook bij het COA worden woonbegeleiders ingezet om de bewoners te helpen met de dagelijkse gang van zaken. Bij een woonbegeleider in de ouderenzorg, daarentegen, kunnen taken weer heel erg praktijkgericht zijn. Soms zorg je ervoor dat bewoners goed met elkaar kunnen opschieten, het andere moment help je iemand met het maken van een boterham.

Als woonbegeleider ben je dus ondersteuner, in de breedste zin van het woord. En dit werk doe je nooit alleen. Afhankelijk van de locatie waarop je werkt, word je hierbij geholpen door meerdere collega’s. Jouw takenpakket hangt dan ook net af van de locatie en afdeling waar je werkt, en de mensen die je om je heen hebt.

Hoe ziet jouw werkdag als woonbegeleider eruit?

Een algemene takenlijst is dus lastig om te vormen. Toch zijn er een aantal werkzaamheden die bij de meeste woonbegeleiders wel overeenkomen. Hierbij kan je ten eerste denken aan de observatie van de cliënt, maar ook aan het opbouwen van een vertrouwensband. Je wordt namelijk een dagelijks aanspreekpunt voor de cliënt, en het is belangrijk dat je verbeterpunten goed in kaart kunt brengen.

Afhankelijk van je werkplek, kan je begeleidingsplannen opstellen en tijdbesteding op maat plannen. Uiteindelijke praktische begeleiding varieert, van persoonlijke verzorging en boodschappen doen tot het bijwonen van groepsmomenten en emotionele begeleiding. Het doel van al deze taken is om bewoners structuur en een prettige leefomgeving te bieden.

Waar kun je werken als woonbegeleider?

Het moge duidelijk zijn: jouw taken als woonbegeleider hangen sterk af van de locatie waar je komt te werken. En daarin is de keuze trouwens enorm. Als woonbegeleider kun je bij verschillende soorten organisaties aan de slag. Je kan hierbij denken aan instellingen voor jeugdzorg, asielzoekerscentra of psychiatrische instellingen. Maar ook binnen woongroepen in de ouderenzorg en het COA worden woonbegeleiders ingezet om de bewoners een handje te helpen.

Mocht je niet zo locatie gebonden zijn, kan je eventueel ook woonbegeleiding bieden bij mensen thuis. Dit noemen we ook wel ambulante woonzorg. Als ambulant woonbegeleider is het doel meestal de cliënten zo zelfstandig mogelijk te maken, zodat je werkzaamheden in de toekomst niet langer nodig zijn. Hierbij kan je denken aan ondersteuning op het gebied van wonen, financiën of gezondheid.

Meer weten over het COA? Klik dan hier.

Past het werk als woonbegeleider bij mij?

Als woonbegeleider moet je veel verschillende vaardigheden bezitten. Over het algemeen zijn woonbegeleiders in de eerste plaats natuurlijk zorgzaam, maar ook professioneel en zelfstandig. Als woonbegeleider is het belangrijk dat je goed kunt praten met de mensen waar je voor zorgt. Ook gebruik je je denkvermogen om te begrijpen wat ze nodig hebben en om ze zo goed mogelijk te helpen.

Motiveren, organiseren en plannen zijn jouw passies als het aankomt op de praktische kant van het vak. En het is ook mooi meegenomen als je een beetje stressbestendig bent. Afhankelijk van je werkplek, kunnen de gemoederen namelijk nog weleens hoog oplopen! Gelukkig ga jij een uitdaging niet uit de weg, en geeft het helpen van anderen je voldoening.

De volgende eigenschappen passen bij een woonbegeleider:

  • Sociaal
  • Begripvol
  • Behulpzaam
  • Enthousiast
  • Goed in plannen
  • Goed in organiseren

Ben jij dit? Bekijk dan alle vacatures voor woonbegeleider.

Welke opleidingen passen bij het werk als woonbegeleider?

Misschien lees je dit allemaal en denk je: werken als woonbegeleider lijkt me interessant! Dan kies je voor een uitdagend en gevarieerd vakgebied, maar het werk kan ook zeer belonend zijn! Er zijn erg veel specialismen, dus er zijn veel diploma’s waarmee je als woonbegeleider aan de slag kunt. Hierbij kan je denken aan mbo, persoonlijk begeleider of sociaal pedagogisch werk. Maar ook een verzorgende IG is een goede basis. Mocht je van het hbo komen, is een sociale of pedagogische opleiding vaak een plus.

Ook als je op latere leeftijd wilt instromen zijn er genoeg mogelijkheden, afhankelijk van waar je wilt werken. Er worden namelijk enorm veel (online) trainingen en cursussen aangeboden waarmee je als woonbegeleider aan de slag kunt. Hierbij kan je denken aan de kinderopvang of de ouderenzorg, twee sectoren die momenteel hard mensen nodig hebben. Wil je direct aan het werk? Sommige bedrijven bieden incompany trainingen aan, zodat je meteen aan de slag kunt. En ben je eenmaal binnen en heb je de ambitie? Dan kun je van een assisterende rol als junior woonbegeleider doorgroeien naar medior of senior. Bij deze functies wordt jouw takenpakket uitgebreid en zal je meer verantwoordelijkheden moeten dragen.

Geeft het je voldoening om mensen te helpen en kun je goed communiceren, motiveren en plannen? En heb je daarnaast een opleiding in de zorg gevolgd? Dan is de kans groot dat een baan als woonbegeleider voor jou is weggelegd! Kijk hier voor alle vacatures als woonbegeleider of stuur een open inschrijving en laat ons verder helpen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

  • Dame aan het werk op kantoor met een lach aan de administratie
    Blog

    Slim solliciteren met ChatGPT: Zo maak je een top-cv!

    Lees meer
  • Man aan het werk via Start People.
    Blog

    5 tips om op te vallen als uitzendkracht

    Lees meer
  • Man aan het werk voor Start People met clipbord
    Blog

    Wat houdt het in om uitzendkracht te zijn?

    Lees meer