Het is niet meer dan menselijk om je weleens af te vragen of je nog tevreden bent met je baan. Sterker nog: wij zouden zelfs zeggen dat het heel verstandig is om dit af en toe te doen! Wisselen van functie kan een levensveranderende beslissing zijn, en dus een enorm spannende keuze om te maken. Toch kan de knoop doorhakken je op termijn óók een heleboel stress besparen, en misschien wel veel nieuwe mogelijkheden en kansen bieden. Twijfel jij momenteel ook of je huidige functie nog wel bij je past? Misschien is het dan tijd om je ogen open te houden voor iets anders. Deze tips helpen je om te beslissen of je daaraantoe bent.
Inhoud van deze blog
- Verveling: de vijand van motivatie
- Verschillen in normen en waarden
- De waarde van persoonlijke ontwikkeling
- Jouw waardering (emotioneel en materialistisch)
- De balans opmaken
- Een nieuwe uitdaging
Van een uitdaging houden we allemaal wel, en dat je werk soms lastig is kan een factor zijn om op zoek te gaan naar iets anders. Toch is het tegenovergestelde over het algemeen de grootste vijand van motivatie. Verveling op je werk is doorgaans het grootste teken van desinteresse in je werktaken. Wanneer deze simpelweg niet matchen bij jouw vaardigheden en interesses, kan je het lastig zijn om het nut van je werk in te blijven zien.
Verschillen in normen en waarden
Het is belangrijk om te overwegen hoe je werkgever je kan ondersteunen bij het nastreven van je doelen. Misschien ontdek je dat de normen en waarden van je werkgever anders zijn dan die van jou. Als jouw focus bijvoorbeeld ligt op duurzame groei of het nastreven van maatschappelijke doelen, terwijl je werkgever vooral gericht is op winst maken, kan het waardevol zijn om een open gesprek te voeren over hoe jullie beide doelen kunnen integreren.
De waarde van persoonlijke ontwikkeling
Hoe belangrijk is het om door te groeien, en wat betekent professionele ontwikkeling voor jou? Dit zijn waarschijnlijk vragen die je jezelf tijdens het sollicitatieproces al stelde. En wanneer alles op werk van een leien dakje lijkt te gaan, kunnen deze vragen zich opnieuw bij je voordoen. Niet alle bedrijven bieden namelijk dezelfde mogelijkheden tot ontpopping. En natuurlijk is dat iets waarin jij je in moet kunnen vinden!
Jouw waardering (emotioneel en materialistisch)
Is er bijvoorbeeld ruimte voor salarisonderhandeling? Vooral wanneer je al een tijdje bij hetzelfde bedrijf werkzaam bent, kan transparantie over de waardering die jij krijgt een belangrijker thema worden. Misschien merk je dat de motivatie bij je ontbreekt, omdat het cijfer op je loonstrook voor jouw gevoel niet matcht met het werk wat je verzet. Uiteraard is niet alles altijd in materie uit te drukken. Het kan natuurlijk ook voelen dat het je aan erkenning ontbreekt.
De balans opmaken
Plof je na je werk altijd uitgeteld op je bank neer? Of merk je dat je ‘s nachts nog bezig bent met het analyseren van wat er die dag op kantoor is gebeurd en alle dingen die je morgen nog moet oppakken? Dan kan het zijn dat de balans tussen je werk en privéleven een beetje zoek is. Steeds vaker nemen mensen afstand van de traditioneel Nederlandse werkcultuur - zij komen erachter dat het leven veel meer is dan hun 40-urige werkweek met een paar vrije uurtjes om op te laden in het weekend.
Een nieuwe uitdaging
Herken je jezelf in deze punten, en is er geen mogelijkheid om deze dingen te veranderen in je huidige werk? Dan kan het tijd worden om extra goed na te gaan denken over je carrière en waar je heen wilt. Gegeven, het is nooit makkelijk om grote knopen door te hakken - dus ook niet op professioneel vlak. Maar door eerlijk naar jezelf te blijven, bespaar je jezelf wel een heleboel moeite en uitstelgedrag. Daarnaast geldt: waar een deur sluit, wordt een ander geopend. Hierbij is het bovendien belangrijk om positief te blijven en je niet te laten ontmoedigen door het sollicitatieproces wat je te wachten staat. De kans is bovendien groot dat je later terugkijkt en denkt: dat had ik veel eerder moeten doen! Misschien is het dus wel de beste beslissing die je gaat nemen.
Wil je tijdens jouw nieuwe uitdaging aan de slag als uitzendkracht? Lees dan hier wat het inhoudt om uitzendkracht te zijn, en kom erachter of dit bij jou past.