Fysiek uitdagend werk is niet voor iedereen weggelegd. Want hoewel werk wat lichamelijke inspanning kost ervoor zorgt dat je je energiek voelt, kan het ook enorm vermoeiend zijn. Sommige mensen kunnen zich helemaal vinden in dit werk, maar het kan bij iedereen zorgen voor lichamelijke klachten. En dat is natuurlijk helemaal niet gek, wetende dat we het grootste deel van ons leven aan het werk zijn.
Welke sectoren staan bekend om hun fysieke uitdaging? Welke klachten kunnen hierdoor ontstaan? Welke preventieve maatregelen kan je zelf nemen en wat kan je doen wanneer fysieke klachten zich voordoen? Wij vertellen je in deze blog meer!
Check dit artikel ook eens: Tips voor solliciteren tijdens de ziektewet
Welke sectoren staan bekend om hun fysieke uitdaging?
Kijkend naar lichamelijk belastend werk, is de ene sector de andere niet. Natuurlijk weten we allemaal dat iemand met een 9 tot 5 op kantoor zijn werkzaamheden in hele andere omstandigheden uitvoert dan iemand die dagelijks op bouwplaatsen rondloopt. Dat betekent overigens niet dat iemand die op kantoor werkt, niet aan fysieke klachten kan lijden. Integendeel: te lang zitten in een verkeerde houding is funest gebleken voor rug- en nekklachten. In deze blog nemen we echter vooral fysiek belastende beroepen onder de loep. De volgende sectoren zijn daarin over het algemeen het meest “berucht”:
Bouw en constructie
Geen verrassing, natuurlijk. Bouwvakkers, timmerlieden en metselaars zijn de hele dag fysiek in de weer met zware materialen en gereedschappen. Uren kunnen variëren, dus werkdagen zijn nooit hetzelfde. Mensen in de bouw werken bovendien vaak in de buitenlucht, dus krijgen met verschillende weersomstandigheden te maken - van kou en regen tot extreme hitte en wind.
De landbouwsector
Boeren staan bekend als harde werkers, en dat is niet zonder reden. In de landbouwsector krijgt men vaak te maken met het tillen van zware zakken voer, maar ook het ploegen van velden en oogsten van gewassen is fysiek uitdagend. Net zoals in de bouw, werken landarbeiders vaak in de buitenlucht. Weer of geen weer: het werk moet gedaan worden.
Zorg
Niet voor niets klapten we tijdens de coronapandemie voor ons zorgpersoneel: zorgverleners staan dag en nacht klaar om de medemens een handje te helpen. De uren die mensen in de zorg werken, zijn alles behalve flexibel. Bovendien staat zorgpersoneel dagelijks veel op hun voeten, of rijden of fietsen zij van cliënt naar cliënt. Afhankelijk van de organisatie en het beroep, moeten sommige zorgmedewerkers hun patiënten ook af en toe tillen of verplaatsen, zoals bij het douchen of naar bed brengen. En dat vergt kracht!
Logistiek en industrie
Werken in een magazijn of fabriek eentonig? Allesbehalve! Medewerkers in de logistiek, industrie en fabricage zijn dag in, dag uit bezig met tillen, verplaatsen en lopen. Ook vrachtwagenchauffeurs zijn vaak bezig hun ladingen in- en uit hun wagen te laden, wat belastend op het lichaam kan werken. Deherhalende bewegingen van mensen in de industrie kan bovendien ook zware lasten met zich meebrengen.
Zoek je een baan in een bepaalde sector? Bekijk onze vacatures per vakgebied
Fysieke klachten op de werkvloer voorkomen: zo pak je het aan
Net als bij zoveel dingen, geldt bij fysieke klachten op de werkvloer dat voorkomen beter dan genezen is. Bij fysiek veeleisende beroepen is de kans op fysieke klachten een stuk groter dan in andere beroepen. Het is daarom verstandig wat dingen in het achterhoofd te houden wanneer je je werktaken volbrengt.
Je werkplek verbeteren
Goed werken voor je lijf is belangrijk. Dat betekent dat je moet zorgen dat je spullen op je werkplek goed zijn ingesteld. In de moeilijke coronatijd merkten mensen dat slechte spullen thuis zorgen voor pijn en problemen. Maar niet alleen mensen die thuiswerken, ook mensen met fysieke banen kunnen goed nadenken over hoe ze hun werkplek beter kunnen maken. Als je investeert in handige dingen, zoals spullen om dingen op te tillen, verstelbare werkplekken en fijne stoelen, kan je ervoor zorgen dat je lichaam minder moe wordt. Praat erover met je baas als je die handige spullen nog niet hebt op je werkplek.
De kracht van een pauze
Fysiek belastende beroepen vragen nog nét even wat meer om frequente pauzes. Sinds je spieren en gewrichten vrijwel de hele dag actief worden ingezet, is het belangrijk om deze zo nu en dan te laten ontspannen en herstellen. Overmatige inspanning kan namelijk leiden tot vermoeidheid – en op termijn daarmee ook letsel. Door af en toe dan ook even op de rem te stappen, doe je niet alleen je geest een dienst, maar ook je lichaam.
Technieken, oefeningen en training
Neem een eerlijk kijkje naar de manier waarop je beweegt. De juiste technieken voor tillen, buigen en fysieke activiteiten kunnen namelijk groot verschil maken in eventuele blessures. We weten allemaal dat tillen vanuit onze benen, veel bevorderlijker is voor onze rug – en toch sluipt gewoonte er vaak nog bij in. Leer jezelf nieuwe, en juiste, manieren van bewegen aan om duurzamer van je werk te kunnen profiteren.
En ga vooral niet stilzitten wanneer je werkdag dan voorbij is! Door constant aan je kracht en flexibiliteit te werken (vooral buiten werktijd), houd je je lijf in constante staat van voorbereiding op de fysieke eisen van je baan. En deze regelmatige oefeningen hoeven helemaal niet zoveel tijd te kosten: na een dag hard werken is het begrijpelijk dat je geen zin hebt om te bulken in de sportschool. Een beetje stretchen in de ochtend kan al helpen je spieren en gewrichten sterker en flexibeler te maken, en je werkdag soepeler te laten verlopen.
Lees ook eens: Hoe kies ik de baan die bij mij past?
Wanneer fysieke klachten zich voordoen
Ga je al gebukt onder fysieke klachten als gevolg van je werk? Dan is het ten eerste verstandig om een medische professional te raadplegen. Fysiotherapeuten of andere specialisten kunnen de ernst van het letsel vaststellen en je vervolgens duurzaam behandelen. Een evenwichtig trainingspatroon kan helpen, maar ga hierbij niet overboord: te veel sporten kan op termijn de klachten juist verergeren! Ga in gesprek met de professional over waar jouw grenzen liggen.
Ook kan het helpen om met je werkgever in gesprek te gaan over mogelijke aanpassingen op het werk. Waar zie jij verbeterpunten? Zijn er collega’s die dezelfde klachten ondervinden? Wees transparant en open: je werkgever is er om jou te voorzien van goede en veilige uitrusting. Al is het natuurlijk veel fijner voor jezelf om preventief al wat triggers uit je werkdag te halen. Door maatregelen te nemen en goed te kijken naar jouw specifieke manier van bewegen, werk je proactief aan het voorkomen en beheren van fysieke klachten. Zo kan jij blijven genieten van je fysieke werk, zonder gezondheidsproblemen!
Bij ons uitzendbureau begrijpen we het belang van een gezonde werkplek, vooral in fysiek veeleisende beroepen. We bieden ondersteuning bij het vinden van geschikte banen in sectoren met fysieke uitdagingen en adviseren over een comfortabelere werkplek. Of het nu gaat om het optimaliseren van je werkplek of het vinden van passende functies, wij staan klaar om jou en je werkgever te helpen een gezonde werkomgeving te creëren. Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen assisteren in het behouden van vitaliteit en welzijn tijdens je werk.