Bereid je goed voor
- Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het bedrijf via kranten, internet en social media. Het kan ook interessant zijn om wat te weten te komen over andere bedrijven in dezelfde branche. Je contactpersoon bij Start People helpt je hier graag bij.
- Lees de vacature en eventueel je brief nog eens grondig door. Zorg dat je goed weet wat er in je cv staat, ook de jaartallen.
- Probeer te bedenken wat de werkgever van jou zou willen weten, wat die van je verwacht en hoe je daar het beste aan zou kunnen voldoen.
- Bedenk alvast antwoorden op vragen die je kunt verwachten, vooral op de vragen die je lastig vindt!
- Denk na over vragen die je zelf kunt stellen.
Ken de bedrijfscultuur
Stem je kleding altijd af op de bedrijfscultuur van het bedrijf waar je solliciteert. Je kunt dit van te voren checken door de site van het bedrijf te bekijken. Vaak staat daar informele informatie waarin je een beeld kunt krijgen van de bedrijfscultuur. Kun je daaruit niks afleiden, neem dan het zeker voor het onzekere: beter iets te formeel, dan te casual.
Wat moet je in ieder geval altijd doen?
- Zorg voor schone en gestreken kleding;
- Zorg voor gepoetste schoenen;
- Zorg dat je handen en nagels schoon zijn en je haar gewassen is.
Bekijk ook: Banen in Gelderland
Wat moet je nooit doen?
- Te veel parfum of aftershave op doen;
- Een rafelige spijkerbroek aantrekken;
- Te veel sieraden omdoen;
- Je pet of hoed ophouden;
- Je mobiele telefoon aan laten staan;
- Kauwgom kauwen.
Wat leg je de avond voor je gesprek alvast klaar?
- Je brief en je cv;
- De vacatureomschrijving;
- Het adres en telefoonnummer van het bedrijf;
- Zet de route alvast klaar in je telefoon of navigatie;
- De naam van de persoon met wie je gaat spreken;
- Indien nodig: een kopie van je diploma’s en/of je referenties;
- Een notitieblok en een pen om aantekeningen te maken;
- Een vragenlijst met eventuele vragen die je wilt stellen;
- Als het van belang is voor je functie, neem je tekeningen of ontwerpen mee die je gemaakt hebt, of andere voorbeelden van je werk;
- Is het bedrijf of de branche onlangs nog in het nieuws geweest? Kijk of je artikelen kunt vinden, dat levert een leuke opening van het gesprek op.
Het eerste gesprek
Het is een cliché maar waar. De eerste indruk weegt zwaar mee in de uiteindelijke beslissing. Zorg er dus voor dat die eerste indruk goed is. Kom in ieder geval ruim op tijd. Tien tot vijftien minuten te vroeg is niet erg. Het is juist wel fijn om even op adem te kunnen komen bij de receptie of wachtruimte, zodat je alvast de sfeer kunt proeven.
Ben je door een onverwachte oorzaak toch te laat (file, treinstoring etc.), laat dit dan op tijd weten aan je contactpersoon door een telefoontje, sms of WhatsApp.
Bekijk ook: Al onze vacatures in Overijssel
Hoe verlopen de meeste sollicitatiegesprekken?
Het gesprek begint vaak met wat informele vragen of opmerkingen. Of je het goed hebt kunnen vinden bijvoorbeeld. Je kunt zelf ook het gesprek openen door iets (positiefs!) te zeggen over het gebouw of de locatie. Daarna volgt een voorstelrondje en krijg je wat informatie over het bedrijf en de vacature.
Vervolgens krijg je waarschijnlijk wat vragen over je motivatie om te solliciteren en of je geschikt bent voor de functie. Heb je zelf vragen, stel deze dan zeker. Het komt geïnteresseerd over en het maakt het gesprek vaak een stuk leuker voor beide partijen. Afsluitend wordt vaak vermeld hoe de procedure verder verloopt.
Zoek naar banen in jouw stad! Wij hebben vacatures openstaan in Ede, Eindhoven, Tilburg, Zwolle en meer steden.